фирми продукти
представяме
работа
 
Видове ламиниран паркет - качества, монтаж, поддръжка

През последните години особено популярни у нас станаха ламинираните паркети. В зависимост от начина на монтаж ламинираните паркети се делят на две групи. Единият вид се поставя с използване на лепило, а другият се сглобява (като детски конструктор). Мненията на специалистите кой вид е по-качествен са разделени. Защитниците на използването на лепило твърдят, че то защитава фугата от проникване на вода и прах под настилката. При втория вид за предимство се смята бързият монтаж. Сглобяващият се ламинат може и да се лепи, но първият вид може да се монтира само с лепило и ремъци за притягане. На пазара вече има ламинат система ЛОК, който може да се монтира и по двата начина (с и без лепило).
Според конструкцията на корпуса (носещата плоскост) ламинатите са 3 основни вида - ПДЧ (пресовани дървесни частици), MDF (меки дървесни частици) и НDF (твърди дървесни частици). Горният слой на ламинирания паркет е от износоустойчиво синтетично покритие. Дебелината на ламината не е показател за качеството. Важен е материалът, от който е направена носещата плоча и класът на износоустойчивост. За НDF-паркетите той е най-малко 23 (31). Най-голямото предимство на ламинирания паркет е богатството на цветовата гама. В момента у нас на пазара се предлагат около 150 цвята. Дори могат да се направят разцветки, имитиращи дърво за видове, които не съществуват в природата. При естествените паркети е невъзможно да се постигне такова разнообразие - там заедно с екзотичните видове се предлагат около 15 цвята. Ламинатите имат и голямото предимство на лесния монтаж, който е и на сравнително ниска цена и се и се извършва в една стая за няколко часа.
За класическите паркети при качествен монтаж се изискват седмици, защото е необходима аклиматизация на материала. Ламинатите могат да се експлоатират почти веднага след монтажа. Ламинираният паркет не е вечна подова настилка. На запад се е наложил, защото лесно и бързо се подменя. В богатите страни семейство с нормални доходи може да си позволи да си подменя ламинирания паркет средно на 4-5 години. При качествен монтаж в ненатоварени помещения (напр. спални) ламинатът може да издържи 10-15 години. Друго предимство на ламинираните паркети е облекчената им поддръжка. Те се почистват много по-лесно. Важно условие е да не се мокрят. Избърсването може да става с влажен, но не и мокър парцал. Немалко фирми, занимаващи се с почистване, не знаят технологията на почистване на ламината. Използват вода под налягане и машини с абразивни дискове. За да няма проблеми с поддръжката на ламинираните паркети, трябва да се използва специален препарат.
Ламинираните паркети се делят на две основни групи - за домашно и за обществено ползване. Всяка от тях се разделя на три подгрупи - слабо натоварени, нормално и интензивно натоварени. Преди време износоустойчивостта на ламинатите се обозначаваше с броя на циклите за използване. Поради различните недобросъвестни интерпретации на този показател, производителите въведоха класове за износоустойчивост, означени с цифри. Означенията, започващи с числото 2 са за ламинат за домашно ползване, като цифрата след тях (1, 2 или 3) означава съответно подгрупата - 1 - за слабонатоварени, 2 - за нормално натоварени и 3 - за интензивно натоварени помещения. Например 23 е за за интензивно натоварени домашни помещения. По подобен начин са означени и ламинатите, препоръчвани за монтаж в обществени помещения. Там първата цифра е 3. Клас 23 е напълно идентичен с 31, който е за слабо натоварени обществени помещения - обикновено офиси на фирми, които не работят с хора и имат малко персонал. Съответно 32 и 33 са класовете за нормално и за интензивно натоварени обществени помещения. В момента на пазара се продават главно клас 23, 31, 32 и 33. Класовете се дават от производителя като препоръчителни, но те не са задължителни за потребителя. Клиентите трябва да обърнат особено внимание на опаковката, която трябва да има съответните означения и етикети. Липсата им показва, че продуктът не отговаря на стандартите на ЕС. В България нерядко се случва да се внасят подобни партиди ламинирани настилки. Купувачите са в правото си да искат сертификат за качество, който всеки търговец е длъжен да има.
От особено значение за трайността на ламинирания паркет е състоянието на замазката под него. За да няма големи напрежения на огъване в елементите, тя трябва да е равна и суха. Под настилката се поставя подложка с дебелина 2 или 3 мм. В България се продава полифлекс - прилича на порест найлон, наподобяващ дунапрен. Целта на подложката е да се избегне един от недостатъците на ламината - да няма кънтене при ходене. Предлага се и подложка с алуминиево фолио, което играе ролята на термоекран и подобрява изолацията.При монтаж на ламинат върху равни дървени настилки (паркет или дюшеме) може да не се слага подложка. Във всички останали случаи тя е необходима.
в. Софийски имоти

Вижте повече относно почистването и поддръжката на ламинираната настилка тук.






24 юни 2010 20:39 | laminat
От: ivan
mersi
23 септември 2008 22:05 | корекция 2
От: Мария
Истината е друга - М-то в MDF означава medium (medium-density fibreboard), a H-то в HDF означава high (high-density fibreboard).
23 септември 2008 21:40 | корекция
От: Силвия
М-то в MDF означава middle (среден), а не мек. Н-то в HDF означава hard
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
ламиниран паркет, монтаж, лепило, фуга, настилка

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg